Groot wonen op een appartement? Het kan!

Groot wonen op een appartement? Het kan!

Een gevoel van ruimte terwijl je op een appartement woont. Klinkt het voor jou onmogelijk? Niets is minder waar. Bovendien is het geen complexe denk- of verbouwoefening. Integendeel. Met deze 6 concrete tips creëer je in een handomdraai extra ruimte.

Of je nu kleiner gaat wonen omdat de kinderen uit het huis zijn of je gewoon kiest om alles dichtbij te hebben in het centrum van de stad: op een appartement toch groot wonen is een kunst. Gelukkig kan iedereen het waarmaken. Ja, ook jij.

1. Sober kleurenpallet

In compacte ruimtes dreigt je interieur sneller als druk aan te voelen. Dat los je het best op door het aantal kleuren te beperken. Moet alles dan wit zijn? Uiteraard niet. Wel kies je het best voor lichte tinten – die vergroten een ruimte visueel – en slechts enkele accentkleuren. Door dat kleurenpallet aan te houden doorheen de verschillende ruimtes, bekom je het beste resultaat.

2. Klein en groot

Vergis je niet: kleiner gaan wonen, betekent niet automatisch dat ook al je meubelen klein moeten zijn. Ruimte creëren doe je het best door grotere en kleinere interieurelementen af te wisselen. Dat houdt je interieur in evenwicht en voorkomt dat je het gevoel krijgt in een ‘poppenhuis’ te wonen. Combineer bijvoorbeeld slanke zetels met een grote salontafel.

3. Hou het licht

De beste vergrotingstruc in het boekje? Lichtrijke ruimtes creëren. Dat doe je door je interieur zo open mogelijk te houden. Zorg dat je doorheen je ruimtes kan kijken. Daarvoor heb je lang niet altijd grote raampartijen nodig. Kies elegante stoelen met fijne poten of open rekken, waar je doorheen kijkt. 

Massieve meubelen op wieltjes schuif je snel een gemakkelijk aan de kant. Een ideaal plan b. Extra tip: gebruik opwaarts gerichte sfeerverlichting. Zo lijkt de kamer ook ’s avonds een stuk ruimtelijker. De gezelligheid krijg je er bovenop.

4. Spiegeleffect

Een kleine tent waar je altijd verder kan kijken: je hebt misschien ook nostalgische herinneringen aan het spiegelpaleis op de kermis. En je had nooit de indruk dat het een kleine ruimte was. Dat verruimende effect van spiegels pas je ook slim toe in je appartement.

Met een grote spiegel laat je een kleine kamer of smalle gang visueel groter lijken. Op zoek naar speelse alternatieven voor echte spiegels? Kies glanzende materialen, zoals een kast met glanzend lakwerk.

5. Hou het netjes

Je appartement groter laten lijken, begint bij het vermijden van rommel. Vind je het een extra uitdaging om alles netjes op te bergen op je appartement? Voorzie dan verborgen opbergers. Zo hou je je muur en bijgevolg je ruimte open en luchtig.

Ga voor extra stockagemogelijkheden zoals:

  • lage bakken op wieltjes onder je bed
  • haken aan de muur voor bijvoorbeeld keukengerei
  • legplanken hoog tegen de muur

6. Multifunctionele meubelen

Er bestaan tegenwoordig veel flexibele systemen voor je interieur. Via klap- en schuifsystemen maak je van je bed eenvoudig een eettafel. Of waarom ruil je je logeerbed niet in voor een slaapbank? Dat zijn twee vliegen in één klap. En een pak meer open ruimte.

Klaar om zelf met deze tips aan de slag te gaan? 

Soortgelijke artikelen