Nieuwbouw verhuren: niets dan voordelen
Investeren in vastgoed is een goede, veilige keuze. Maar is het ook altijd een slimme keuze? Je moet namelijk met heel wat zaken rekening houden. Zo is niet elk pand meteen geschikt om op de verhuurmarkt te brengen. En niet elk type appartement of huis is rendabel. Waar moet je dan naar op zoek gaan? Een nieuwbouwappartement. De redenen ontdek je hier.
Nieuwbouw is nieuw. Duidelijker kunnen we het niet stellen. Je slaapt op beide oren want het pand waar je net in investeerde is gegarandeerd energiezuinig en kwaliteitsvol. De moderne look is een extra pluspunt.
Regels en normen
Wie een woning bouwt, moet met heel wat strikte voorwaarden rekening houden. Alleen al op het vlak van energie en isolatie. Je moet rekening houden met een maximaal E-peil van 50 en met een S-peil van maximum 28. Het ene meet de energiezuinigheid van je woning, het andere de isolatielagen, zonnewering, enzovoort.
De regering maakt deze normen ieder jaar strenger. Dat drijft de kost aan materialen en verbouwingen de hoogte in. Ook op de verhuurmarkt gelden deze regels. Investeer dus meteen in nieuwbouw. Je bent niet alleen zeker dat je pand aan de laatste normen voldoet. Je woning is zeker ook voldoende geïsoleerd voor verhuur. Geen verbouwkosten achteraf dus.
Minder kosten
Wil je de nieuwste technieken, de beste isolatie en moderne architectuur in een oude woning integreren, stuit je soms op beperkingen of torenhoge en onvoorziene kosten. Luister maar eens bij vrienden-renoveerders. De kosten voor een renovatie blijven haast nooit binnen budget.
Bestaande woningen worden steeds duurder. De voorbije jaren steeg de prijs met 4%. De prijs van nieuwbouw daalt. Hoe dat kan? Dankzij de nieuwe technieken bouw je efficiënter waardoor je minder bouwgrond nodig hebt om een comfortabele woning neer te poten.
Tien jaar garantie
Wetgeving dient niet alleen voor strenge regeltjes, ze is er ook om de mensen te beschermen. Dit is het geval bij de Wet Breyne. Daarin staan enkele verkoopsvoorwaarden zoals de uitvoeringstermijn en de kostprijs. Zo sta je als koper nooit voor verrassingen. Gaat je aannemer bijvoorbeeld failliet? Dan wordt je nieuwbouw volgens de Wet Breyne voltooid.
Als koper van een nieuwbouwpand heb je bovendien garantie in de vorm van een tienjarige aansprakelijkheid. Deze telt voor de architect of aannemer en beschermt jou als nieuwe eigenaar. Zijn er binnen die tien jaar ernstige problemen in de structuur van het huis zoals vochtinfiltratie, problemen met de fundering, scheuren in de muren, …? Dan staat de aannemer of architect in voor de herstelling.
De perfecte locatie
Ligt je pand in een dorpskern, stadscentrum of middenin de Vlaamse velden, dan bepaalt dat grotendeels de huurprijs. Bij je investering hou je dus beter meteen rekening met de locatie. Een centrale ligging of een pand vlakbij een belangrijke invalsweg is mooi meegenomen. En een stad in volle groei biedt meer mogelijkheden om een huurder te vinden.
Investeer trouwens niet in een huis of appartement op 100 kilometer van je deur. Een pand in de buurt is niet alleen praktischer, je kent ook als geen ander de troeven van de streek waar je zelf woont. Een grote meerwaarde wanneer je een potentiële huurder wil overtuigen.
Tot slot raden we je aan te kiezen voor een stad of gemeente waar de vastgoedprijzen nog kunnen stijgen. In steden die de voorbije jaren een forse stijging kenden, zullen de prijzen stagneren. In andere gemeenten zit er marge op en kan je binnen tien jaar je pand eventueel voor een aanzienlijke meerwaarde verkopen.
Overtuigd van je investering en nog op zoek naar een kwaliteitsvol nieuwbouwproject? Laat je inspireren door onze projecten.